Know Thyself Astrology
Jyotish, vedic astrology
Wat is astrologie
Ik en de Vrije Wil
Wat kun je met astrologie
Voorbeeld lichamelijke klachten
Horoscoop Adolf Hitler
actuele transits
Agenda
Angst voor overval
Horoscoop Politici
Horoscoop Nederland
diverse you tube films
Hints (Stress)
Hints (Holiday)
Hints (Egoïsm)
betekenis Diwali
Contact informatie
Interessante links
Saturnus / Shani
Yoga voor gevorderden
Doel van Know Thyself Astrology
Ontleding astraal lichaam
Ontleding oorzakelijk/causaal lichaam
Know my self - know Thy Self
Ontleding astraal lichaam

Zoals wij een fysiek lichaam hebben dat wij kunnen horen (ether), aanraken (lucht), zien (vuur), proeven (water) en ruiken (aarde), zo is ons astraal lichaam dat lichtlichaam wat het mogelijk maakt dat eigenlijk te kunnen.
 
Dat astraal lichaam zorgt ervoor dat wij zaken in de fysieke wereld met onze fysieke zintuigen kunnen horen, aanraken, zien, proeven en ruiken. Alleen een astraal lichaam kunnen we (meestal) zonder training niet beetpakken of zien. Het astraal lichaam is het lichaam dat het fysiek lichaam aanstuurt. Het is als de babushka poppen. Haal je de buitenste pop weg, dan zit er een pop onder. De pop onder het fysieke lichaam pop is het astraal lichaam pop, maar tussen deze 2 zit eigenlijk nog een prana pop. Met behulp van de 10 pranas (waarvan pranayama de belangrijkste is) stuurt de astrale pop met levensenergie (voornamelijk lucht) het fysieke lichaam aan. Hoeveel lucht moeten we inademen om een zware doos te verplaatsen? We kunnen dus beter zeggen dat de buitenste pop het fysieke lichaam is, de pop daaronder het pranayama lichaam en de pop daaronder het astraal lichaam.

Het  astraal lichaam bestaat uit de 5 zogenaamde subtiele elementen-ether, lucht, vuur, water aarde (tattwas) en de 5 zintuigen (indriyas). Maar in tegenstelling tot ons fysieke lichaam zijn deze 5 subtiele elementen  terug te vinden in onze dromen bijvoorbeeld. Kun je lang niet inslapen dan komen soms de Ghandarvas (hemelse muzikanten) tevoorschijn door hun geluiden die ze maken of helderziendheid ontwikkelt zich doordat wij zaken van binnenuit zichtbaar met de ogen dicht waarnemen. We kunnen daar dus in principe hetzelfde als wat wij met het fysieke lichaam kunnen. Het grote struikelblok om van de ene kant (het fysieke lichaam) naar de andere kant (het astraal lichaam) te switchen is dat het verstand constant met de buitenwereld bezig is door middel van actie of door middel van denken.  Dat verandert echter indien we de moeite nemen te ontdekken wie wij nu eigenlijk zelf zijn. Het astraal lichaam is als een lichtlichaam dat afhankelijk van de grote van het lichaam het fysiek lichaam verlicht (als een lamp). Het astraal lichaam van een mug is nu eenmaal kleiner als dat van een olifant, maar het verlicht het laatste lichaam van binnenuit. Een lamp kan een toilet verlichten maar ook een schouwburg. Ofwel het astraallichaam past zich aan aan de buitenste pop.

Zolang de ziel (Atman) daar is (en die zal er altijd zijn), zal het het leven van binnenuit naar buiten toe verlichten en in beweging brengen (in de fysieke wereld). Maar komt het fysieke lichaam  te overljiden, dan trekt de energie zich terug uit het fysieke lichaam. De pranas (de levensenergieën waarvan prana de belangrijkste is) worden teruggegeven aan de natuur (hindoestische rituelen). Het vuur (de fysieke ogen) worden bijvoorbeeld teruggegeven aand de Zon, de lucht (de fysieke  huid) wordt bijvoorbeeld teruggegeven aan wind etc. Het pranayama lichaam hoort dan ook eigenlijk bij het fysieke lichaam en dus niet bij het astraal lichaam. Het fysieke lichaam en de pranayama energieen verdwijnen in de natuur, of beter gezegd worden opgenomen door de natuur.

Het astraal lichaam blijft echter volledig intact met zijn 5 subtiele elementen, zijn 5 zintuigen, zijn verstand (mind/manas), zijn intellect (buddhi), zijn IK besef (ahamkara) en zijn Citta (onbewustzijn , bron van denkstof). De laatste 2 hiervan behoren overigens niet bij het astraal lichaam, maar gaan mee na het overlijden tezamen met hun Jeeva (de ziel inclusief zijn toebehoren zoals beschreven.


to be continued... 


introductieWelkom in de wereld van Astrologie